Prisvinner med eget prosjekt: "Målet er å prøve å lage musikk som gjenspeiler alt jeg hører på og blir inspirert av"
Foto: Phie Beckett Stenbæk
"Målet er å prøve å lage musikk som gjenspeiler alt jeg hører på og blir inspirert av"
Etter år med konserter, studier og musikalsk utforskning er trommeslager og komponist Rino Sivathas endelig klar med sitt første album under eget navn. Med inspirasjon fra jazz, hiphop og elektronika, og med en lidenskap for å skape noe personlig og grenseløst, gjør han seg klar for prisvinnerkonsert på Moldejazz – og for å dele sin visjon med verden.
Fortell oss litt om soloprosjektet og hvordan det startet.
Jeg har egentlig fra ganske ung alder hatt lyst til å lage musikk selv, og spille konserter med eget band. De fleste av mine trommeforbilder har i tillegg til å være trommeslager for andre også hatt et soloprosjekt, så det er noe jeg tidlig ble inspirert av. Jeg startet mitt eget band allerede i 2017, da jeg gikk første året på jazzlinja i Trondheim - under navnet «Rino Sivathas Experiment». De første årene spilte vi en del konserter rundt om på festivaler og jazzklubber i Norge, før jeg tok en pause fra soloprosjektet under Covid-årene. Jeg følte jeg trengte mer tid på å komponere og finne ut av retningen jeg ønsket å ta med musikken. Så i fjor bestemte jeg meg for å satse som soloartist under eget navn, og slippe mitt debutalbum i 2025. Det har på mange måter vært en lang prosess, og jeg er glad jeg har brukt tid på å skrive musikk og finne ut av den musikalske retningen. Jeg gleder meg enormt til å dele musikken min med andre framover, både gjennom albumutgivelse og live-konserter.
Din siste singel "Tomorrow", er en herlig blanding av jazz, hiphop og jeg vil si nesten lo-fi / elektronika. Vil du si den gir en indikasjon på resten av plata? Hva ønsker du at folk opplever når de lytter til det?
Jeg hører veldig mye på forskjellig musikk, og blir inspirert av en del ulike sjangere. Målet med dette prosjektet ble på mange måter å prøve å lage musikk som gjenspeiler alt jeg hører på og blir inspirert av. Jazz, hip-hop og elektronisk musikk er kanskje de mest sentrale sjangrene i musikken jeg både spiller og hører på, og det kan man høre både i singelen jeg nettopp slapp «Tomorrow», men også under hele albumet som kommer i november. Noen av låtene vil ha større preg av elementer fra en sjanger enn andre, for eksempel så vil det være låter med «full on trap beat», og andre låter som er helt elektroniske, inspirert av artister som Aphex Twin, Thom Yorke og Flying Lotus. Jeg er også ekstremt heldig som har med de musikerne jeg har med i bandet, hvor alle de tre andre musikerne har en ekstremt sterk musikalsk identitet, og er sterkt delaktig i hvordan soundet på albumet høres ut.
Foto: Phie Beckett Stenbæk
Hva er tankene dine rundt prisvinnerkonserten på Moldejazz?
Moldejazz har vært viktig for meg helt siden jeg startet med musikk. Tror jeg spilte på scenen på Alexandraparken for første gang som 9/10-åring, og har siden spilt på festivalen omtrent hvert år. Så det å få motta pris på festivalen, og holde prisvinnerkonsert i år med eget band er veldig stas! Jeg synes det ble perfekt timing på det også, ettersom jeg slipper mitt debutalbum til høsten. Gleder meg enormt!
Hvordan trives du i rollen som bandleder?
Jeg vil si jeg trives mer og mer, men det er en rolle som var litt uvant i starten. Og så har vokst på meg i løpet av de siste årene. Det er jo noe annet å være bandleder, hvor man skriver alt av musikk, tar seg av det praktiske og er litt mer i fokus, enn om man kun er trommeslager i et band eller for en artist. Spesielt det å komponere musikk som trommeslager var litt utfordrende i starten, men jeg føler det gradvis har blitt mer og mer naturlig. Jeg prøver ofte å fokusere på mine styrker som komponist, som ofte går mer på det rytmiske enn det harmoniske. Så prøver jeg også å være flink på å bruke bandmedlemmene til hjelp, om jeg står litt fast eller trenger hjelp med harmonikk og akkorder.
Rino på Storyville i vår i konsert med Sanyu
Foto: MoldePuls
Og ikke minst er du jam-kurator under årets Moldejazz. Det ser ut som du har kuratert lineup på et høyt og strengt nivå - hvor mye jam vil det egentlig bli plass til i disse settingene?
Jeg har vært heldig og fått med meg svært dyktige musikere til å være i jamkompet under hele festivalen. Vi kommer til å åpne med et sett på rundt 30 minutter, så kan de som vil komme opp på scenen å spille låter de ønsker. Vi starter 23.30 hver kveld og holder på helt fram til 03.00, så det blir altså mye plass til jam utover natten. Jam under Moldejazz pleier alltid å bli et høydepunkt, og med det programmet som er på festivalen i år, så tror jeg dette kommer til å bli helt magisk.