Med den nye vinen på øving
Lørdag 19. juli entrer landslinje for jazz scenen på Teatret vårt for å vise frem årets prosjekt, utarbeidet og ledet av Jenny Frøysa og Petter Dalane fra NTNU. Elevene gleder seg til at publikum skal få merke deres gode energi fra scenen, og til å vise frem musikken sin, som i år er et prosjekt sterkt inspirert av The Sun Ra Arkestra.
Elevgruppa består av elever ved landslinje for jazz ved Molde Videregående Skole, inkludert elever som akkurat er ferdige, og elever som skal begynne til høsten. Av elevene som har valgt å spesialisere seg innen jazz, er det en del blåsere, noen slagverkere, bassister, gitarister, en sanger, og to på keys. Felles for dem alle sammen er at de har en helt spesiell interesse for jazz, og at de undervises i fellesskap på tvers av instrumenter, på en helt spesiell måte som er unik for landslinja, gjennom et tett samarbeid med NTNU.
Intens øving før lørdagens konsert med elever fra landslinje for jazz på Molde vgs. Foto: Annlaug Gerritdina Pijfers.
Under jazzens fjerde, varme dag, samles jazzelevene i det mer nedkjølte “Blackbox” på Molde Kulturskole for øving til lørdagens konsert. Elevene sitter i ring, og lytter til musikken de skal hente inspirasjon fra. Denne jazzfestivalens konsert er dedikert til Sun Ra Arkestra; et amerikansk jazzensemble som ble startet opp allerede i 1953 av komponist og pianist Sun Ra. Bandet var pionerer innenfor afrofuturismen, som i dag finnes i flere musikksjangre og andre kulturelle sjangre. Måten elevene lærer seg musikken på, er ved å lytte til den, og memorere, imitere og repetere. Mens de sitter eller står i ring, synger de sammen, og lærer seg flere av lagene i musikken; basslinjen, melodistemmen, og forskjellige mellomstemmer. Samtidig er det også noen som klapper rytmene. Denne måten å lære på, er en kroppsliggjøring av musikken gjennom å bruke både stemme og kropp for å lære seg den. Etterpå tar elevene opp instrumentene, og spiller det de nettopp har sunget, på instrumentene sine.
Her er det ikke et eneste noteark å se, fordi elevene lærer seg alt de skal spille på denne måten. Og selvsagt er det lov å gjøre feil; det er også en del av læringen. Instruktørene er heller ikke redde for å synge eller spille noe feil. Rommet er åpent, lyttende, og elever og instruktører kan være uenige. Underveis i øvingen kommer de frem til at de er uenige om hvor første slag i takta skal være på en av sangene. De lytter til sangen, igjen og igjen. Elevene klapper der hvor de mener at 1 skal være. Det klappes forskjellige steder, og blir en diskusjon. Slik jobber elever og instruktører godt sammen, i et rom som føles trygt, og hvor alle bidrar med sin mening.
To av elevene som gleder seg til lørdagens konsert, er vibrafonist Fiona Wallin Norenberg, som skal begynne i VG3, og pianist Tobias Eikrem-Råmkes, som skal begynne i VG1. På spørsmål om de kan beskrive hva vi får høre på lørdag, svarer de at Sun Ra har en afrofuturistisk, veldig eksperimentell jazzmusikk, som har rot i borgerrettighetsbevegelsen i USA, og som elevene synes det er spennende å lære mer om og hente inspirasjon fra.
Foto: Annlaug Gerritdina Pijfers.
Foto: Annlaug Gerritdina Pijfers.
“Vi har en energi på scenen som vi gleder oss til å vise frem. Men for å forstå energien vår må man være i rommet. Det går ikke å høre på et opptak, vi er best live!”, sier Fiona, som mener at musikk er best når den oppleves sammen med folk. Elevene har selv vært på konserter under Moldejazz, og gleder seg til å dra på flere, men understreker at det selvfølgelig er deres egen Sun Ra-inspirerte konsert som blir festivalens beste, og de anbefaler alle å komme og høre på!
Konserten finner sted lørdag 19. juli kl 14.00 på Teatret Vårt.
Side note: Annlaug Pijfers er til daglig lektor ved Molde Videregående Skole og lærer for noen av elevene.