Kan et teater romme mer enn et teater?

Mye tyder på det. I Kafe Kurt på Plassen har det den senere tiden dukket opp arrangementer som i beste fall kan sies å være assosiert til teatervirksomhet. Men hva gjør det vel at det ikke er hardcore teater når de forskjellige arrangementene åpenbart er populære blant publikum.

Over tid har en nå kunnet la seg underholde med Teaterbingo, quiz og den senere tiden også Ping Pong og Poesi i Kafe Kurt. Alt i regi av Teatret Vårt. Nå er det også klart for Pecha Kucha (japansk) som på norsk blant annet kan oversettes som «lyden av folk som snakker».

Opprinnelig var Pecha Kucha Night ment som en begivenhet der unge designere og arkitekter kunne møtes, vise arbeidene sine og utveksle ideer. Konseptet ble i sin tid utarbeidet av arkitektene Astrid Klein og Mark Dytham i Tokyo i 2003, og går kort fortalt ut på en serie presentasjoner som hver inneholder 20 bilder som vises i 20 sekunder pr bilde. Ledsaget av foredragsholderens prat.

Nå tar teatret vårt konseptet til Molde og Stine Melbø, som er formidlingsleder ved Teatret Vårt ,og Mari Watn forventer at den jevne Moldenser vil kjenne sin besøkelsestid, når første utgave går av stabelen kommende fredag. Sammen vil de fungere som konferansierer.

Optimismen er til å ta og føle på få dager før lanseringen av Pecha Kucha i Kafe Kurt kommende fredag, i en slik grad at initiativtakerne insisterte på å bli tatt bilde av med hevede tommeltotter. Foto: Petter Haakon Pettersson.

Faren til Stine hadde vært med på en parallell til konseptet i forbindelse med et møte på Bjorli for en tid tilbake. Da Stine fikk høre om det sendte hun sporenstreks en melding til Mari hvor hun sa at Mari måtte lese seg opp på Pecha Kucha og at de skulle ringes videre om det. Mari svarte at dette hadde hun allerede tenkt på en stund og at de måtte gjøre et slikt konsept i Molde også. Så vegen videre ble kort.

Hva er tanken bak for teatret – hvorfor Pecha Kucha?

Teatret har et fredagskonsept i Kafe Kurt (på Plassen) som skal være gratis for alle. Med en frekvens når vi har noe å melde. Vel, quiz er én gang i måneden, Ping Pong og Poesi og Teaterbingo noe sjeldnere, forteller Stine.

Hvilke temaer som kommer opp når programposten lanseres kommende fredag er i all hovedsak klart, men konferansierene velger foreløpig å holde kortene tett inn til brystet, samtidig som de gjør oppmerksom på at det stadig (når vi snakket sammen mandag denne uka) er plass til én programpost til. Så om noen går svanger der ute og har lyst å holde et lynforedrag om sin favoritt fuglesort, sin verste ferieopplevelse eller sin favorittdessert, er mulighetene fremdeles tilstede. Noen særskilt begrensning for hvilke temaer som kan være aktuelle, synes det ikke å herske.

Vi prøver jo å få et stort spenn i temaene, forteller Mari, og fortsetter: noen vil kanskje snakke seriøst om ting dem jobber med. Men så er det også artig å finne dem som har en sær hobby. Dem leter vi etter. Folk må bare melde seg.

Og hvem tenker dere blir publikum her?

Vi håper å nå frem litt utenfor vår vanlige sirkel. Forhåpentligvis kan vi nå «alle» med et slikt konsept, sier Mari.

Gjennomsnittsalderen på mange typer kulturarrangementer i Molde er ofte høy. Dette gjelder også i teatret. Stine Melbø håper spesielt de kan treffe en del yngre.

Vi håper jo at det kan komme folk fra 18 år og oppover.

Som publikummere, eller deltakere for den saks skyld, har hverken Stine eller Mari særlig erfaring. Mari tror imidlertid at hun har vært med på et opplegg hvor presentatør snakket om forskjellen på mår og røyskatt. Eller var det mår og mink? Hun er ikke sikker.

Men det er jo slikt man trenger å vite, konstaterer hun.

Så meningen med Pecha Kucha er at man skal forlate åstedet både litt klokere, og også litt lykkeligere eller gladere?

- Ja, og kanskje litt stolt over sine egne små, sære hobbyer. Hvis du har en sær hobby som du ikke snakker med noen om så kan du komme hit og føle at nå, endelig…

Det er som de har skrevet i teksten i programmet, supplerer Stine:

Noen vil lære deg noe nytt, andre vil bare få deg til å le. I programteksten hevder vi også at PechaKucha er Ted-Talken sin mer fargerike lillebror.

Målet for kvelden er at folk skal komme, kose seg, forhåpentligvis lære noe nytt og forhåpentligvis le. Og det fine er at alt går så fort – hvert innlegg varer bare drøye seks minutter, og da kan vi garantere at folk ikke kommer til å kjede seg, avslutter Stine Melbø.

Stine Melbø og Mari Watn tar en kikk på en skjerm som nok er betydelig mindre enn skjermene som vil være i bruk når Moldes (sannsynligvis) første Pecha Kucha går av stabelen kommende fredag. Foto: Petter Haakon Pettersson.

Forrige
Forrige

Mange hyller Terje Venaas

Neste
Neste

Mitt kulturliv: Stein Olav Laffen Hestad